İçeriğe geç

Uçakla Seyahat Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Teknolojinin gelişmesi ile birlikle mesafeler kısalmış, binlerce kilometrelik yollar 1-2 saatlik mesafeye düşmüştür. Bize bu mucizeyi sağlayan şey tabi ki de “Uçaklar!” Günden güne kullanımı artan uçaklar, en güvenilir ulaşım aracı olarak gösteriliyor. Son 10 yılın raporları incelendiğinde, ölümlü kaza oranı en az olan ulaşım aracı uzak ara uçaklar olarak görülmektedir. Ancak kaza oranını azaltmak ve olası kaza durumlarında can kaybını en aza indirmek için uçağa binerken dikkat etmemiz gereken bir takım kural var.

  • Check-in Yapmak: Kısaca uçakta koltuk numaranızı belirlemekte diyebiliriz. Uçuşa son 24 saat kala online olarak siz de yapabilirsiniz ya da bagajınızı verirken görevli kişiye de yaptırabilirsiniz. Ama unutmamanız gereken altın kural check-in yaptırmadan uçağa binemezsiniz.
  • Zamanında Havalimanında Olmak: Yurt içi uçuşlarında en az 1 saat, yurt dışı uçuşlarında ise en az 2 saat önce havalimanında olmanız gerekmektedir. OHAL durumunda ise bu süreler 2 katına kadar çıkabilir. Yaşadığınız şehirde kara yolu trafik durumunu da göz önüne alarak yola çıkmanız gerekiyor.
  • Güvenlik Noktasını Hızlı Geçmek: Havalimanı iç hatlar ya da dış hatlar binasına girebilmek için X-RAY cihazından geçmeniz gerekiyor. Bu nedenle kıyafetleriniz de ve takılarınızda azami seviyede metal vb. şeyi bulundurmanızı öneriyoruz. Güvenlik noktasını geçebilmek için üzerinizde bir çok şeyi çıkarmak zorunda kalabileceğinizi unutmayınız.
  • Eşyaların Ağırlığı: Eşyalarınızın ağırlığı uçakla seyahat ederken dikkat edilmesi gerekenler arasına giriyor. Çünkü uçağın bagajında gidecek çantanız için belirli limitler belirleniyor. Genelde limitlerin 20 kg olduğunu bunun üstündeki her bir kilogram ağırlık için ekstra ücretler uygulandığını unutmayın.
  • Bagajda Sıvılar : Gerek yanınızda taşıdığınız gerekse de bagajınızda gidecek olan sıvılarla ilgili de seyahat kuralları bulunuyor. Bu kurallara mutlaka uymanız gerekiyor aksi takdirde söz konusu şampuan, vücut kremi gibi sıvı içeren eşyalarınızı havalimanında bırakmanız istenebiliyor. Sıvılar için belirli taşıma limitleri bulunurken, sıvı içeren eşyaların tümünü bir poşet veya küçük çanta içinde tutmanız gerekiyor.
  • Uçakta Acil Çıkış Noktaları: Uçak içerisinde her iki kanatta acil çıkış kapıları vardır. Eğer bu koltuklarından birinde oturuyorsanız, tehlike anında büyük sorumluluğunuz var demektir. Hostesler size bu koltukların sorumluluğunu anlatacaktır. İyi şekilde dinleyin ve kendinize güvenmiyorsanız başka bir koltuğa geçin. Bu alanda bulunan koltuklar uçağın diğer koltuklarına nazaran daha geniş ön boşluğa sahiptir. Bu nedenle bir çok kişiye cazip gelir.
  • Emniyet Kemeri: Uçakta emniyet kemeri en önemli güvenlik aracıdır. Uçak ani hareket ivmesi yakalayabilir ya da bir türbülans içerisine girebilir. Bu gibi durumlarda emniyet kemeri sizin başınızı ya da başka uzuvlarınızın tavana çarpmaması için sizi tutar. Bu nedenle kemerlerinizi çıkarabilirsiniz bilgisi verilene kadar emniyet kemerinizi çıkartmayınız. Uçak indikten sonra motor kapatılana kadar da emniyet kemerinizi bağlı tutmaya özen gösteriniz.

Tüm bu kurallara riayet ettiğiniz zaman güvenli bir uçak seyahati yapmanız, bu kurallara uymadan yapacağınız bir seyahatten daha güvenlidir.

Tarih:Seyahat Rehberi

Tek Yorum

  1. Alperen Alperen

    Çok değerli bilgiler verilmiş. Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İÇTR - Tüm Hakları Saklıdır © 2018 (İçerikler kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanamaz!)