İçeriğe geç

Döndük Yine Mevlana’ya!

Mevlana’nın dansını sayısız kere görmüşsünüzdür, ancak törenlerin kökeni ve önemi, en az performansın kendisi kadar büyüleyicidir. Peki, bu insanlar neden dönüyorlar? Başları dönmeden bunu nasıl yapıyorlar? 

Bunu merak ediyorsanız, anlamak için kaynağına gidin. Mevlana’yı anma haftasında düzenlenen şenlikler, Orta Anadolu şehri Konya’da bulunan bir tasavvuf mezhebi olan Mevleviliği tanıyabileceğiniz, bir hafta süren törenlerdir. Dünyada “Dönen Dervişler” olarak da bilinen Mevleviler, 13. yüzyılda bir şair ve filozof olan Mevlana’nın öğretilerine uymaktadır. Her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçinin katıldığı şenlikler, Aralık ayında yapılır ve Mevlana’nın ölüm günü olan 17’sinde sona erer. Bu son gecenin çoğunlukla Mevlana’nın “düğün gecesi” olarak tanımlanmasının nedeni, Allah ile olan kutsal birliğini simgelemektedir.

Sema’nın Önemi

Tasavvuf geleneğinde sema; akıl yoluyla, sevgi ve en sonunda aydınlanmaya bağlı olarak ruhsal bir yolculuğu temsil eder. Semazenler, sembolik olarak gerçeğe yönelirler, egolarından ve diğer dikkat dağıtıcılardan arınıp kutsal mükemmelliğe ulaşırlar. Mevleviler bunu, Mevlana’nın kendisinin yaygınlaştırdığı bir uygulama olan zikir aracılığıyla ifade ederler.

Semazenlerin Dönüşü

Mevleviler, başları dönmeden nasıl böyle uzun bir süre dönebiliyor? Gerçek şu ki başları dönüyor, yalnızca göstermiyorlar. Semazenler, zikiri doğru bir şekilde yerine getirmek için yıllarca eğitim alırlar. Kişinin, inanılmaz derecede derecede keskin bir denge ve fiziksel farkındalık duygusu geliştirmesi gerekir. Semazenler, mümkün olduğunca iç dengeyi korumak için başlarını saklı tutarlar. Zor gibi görünebilir ancak yoğun bir çalışma ile yapılabilir.

“Gel… Gel, ne olursan ol, gel! İster kafir, ister mecusi, ister putperest ol, gel! Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel!..”

Mevlana’yı Anma Haftası’nda Konya’da düzenlenen şenlikler; Mevlana’nın eserlerini, hayatını ve sonuçta onun Allah’a ulaşmasını kutlamak için dünyanın dört bir yanından 1 milyondan fazla insanı bir araya getiriyor. Bu şenliklerde ölüm günü, Mevlana’nın düğün gecesi olarak anılıyor.

Tarih:Tavsiye Köşesi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İÇTR - Tüm Hakları Saklıdır © 2018 (İçerikler kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanamaz!)