İçeriğe geç

Yurtdışına Açılan Kapı: Pasaport Sahibi Olmak

Ülkemizin uluslararası işbirlikleri neticesinde bir çok ülke ile vizeler kaldırıldı. Bu ülkelerin başında Japonya, Ukrayna ve Katar gibi ülkeler gelmektedir. Türk vatandaşlarının vize gerektirmeyen bir ülkeye gidebilmesi için ihtiyacı olan tek şey; Pasaport!

Pasaport sahibi olmak ile ilgili ülkemizde bir çok insan yeterli bilgiye sahip değil. Öncelikle pasaport çeşitlerini tanıyalım.

  1. BORDO PASAPORT
    Bordo pasaport diğer adıyla umuma mahsus pasaport; Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC vatandaşlarının alabildiği bir pasaporttur. 6 aydan 10 seneye kadar uzun süreli pasaport çıkabiliyorsunuz.
  2. YEŞİL PASAPORT
    Yeşil pasaport diğer adıyla hususi pasaport çoğu kişinin hayalidir. T.B.M.M. eski üyeleri, eski bakanlar, 3. dereceye kadar devlet memurları ve bu görevlere sahip olanların eşleri ile çocukları yeşil pasaport alabilir. Çocuklar için 25 yaşına kadar geçerlidir.
  3. GRİ PASAPORT
    Gri pasaport diğer adıyla hizmet pasaportu; hükümet, hususi idare ve belediye tarafından yurtdışına görevlendirilen çalışanlara ve görevlendirilen kişinin eşi ile çocuklarına verilir. Çocuklar için 25 yaşına kadar geçerlidir.
  4. SİYAH PASAPORT
    Siyah pasaport diğer adıyla diplomatik pasaport; konsoloslara, dışişleri bakanlarına, TBMM üyelerine, bakanlara, Yargıtay ve Danıştay görevlerine mensup olanlara, yüksek kademeli askeri çalışanlarına (orgeneral, oramiral), Cumhurbaşkanlarına (eski ve yeni), bakanlara (eski ve yeni), Diyanet İşleri Başkanına, Cumhurbaşkanlığı genel sekreterine, ateşelere ve devlet kurumlarında yüksek kademede bulunan çalışanlara verilmektedir. Görevlendirilen kişinin eşi ile çocuklarına da verilir. Çocuklar için 25 yaşına kadar geçerlidir.

Pasaport Almak İçin; Başvuru/İşlem Sırası/Sonuç

  1. Pasaport alabilmek için öncelikle İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekmektedir. Ya da e-Pasaport hizmeti ile internetten de randevu alabilirsiniz. Bkz. https://epasaport.egm.gov.tr/basvuru/
  2. Pasaport harç ve defter ödemeleri yapılmalıdır. (Her iki dekontta da mutlaka  “Tahsil Edilmiştir” kaşesinin olması ve tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport için harç bedeli ödenmemektedir.)
  3. Daha sonra ise pasaport için gerekli belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. (Belgeler aşağıda yazmaktadır.)
  4. Pasaport başvurunuz Ankara’ya iletilecek ve onaylanmasından sonra pasaportunuz 7-10 gün arasında adresinize gönderilecektir.

Pasaport Almak İçin Gerekli Belgeler

  • Nüfus Cüzdanınız (T.C. numarası yazmalı ve belgenin aslı olmalıdır),
  • 2 adet biometrik fotoğrafınız,
  • Parmak izi alındı belgesi (Emniyette parmak iziniz alınacaktır)

Yeşil pasaport için ise: matbu talep formu veya mühürlü belge aslı gereklidir. Çalışanlar, çalıştıkları kurumun yetkili amiri tarafından onaylanmış matbu talep formunu teslim etmelidir. Başvuru yapacak kişi orada olmalıdır. Başkasının başvuru yapması kesinlikle kabul edilemez! 18 yaşından küçükler ise velileri ile gitmelidir. Velilerinin yanında da muhakkak kimlikleri bulunmalıdır.

Pasaport Ücretleri

Pasaport ücreti, pasaportun geçerlilik süresi arttıkça artmaktadır. Pasaport defter ücreti ve harç ayrı ayrıdır. 2017 yılının pasaport ücretleri şu şekildedir.

  • Pasaport defter ücreti 94 TL;
  • 6 aylık pasaport harcı 120,1 TL,
  • 1 yıllık 175,5 TL,
  • 2 yıllık 286,4 TL,
  • 3 yıllık 406,7 TL,
  • 4-10 yıllık pasaport harç bedeli ise 667,1 TL’dir.

Çok seyahat eden biriyseniz 10 yıllık pasaport almanız önerilir. Çünkü pasaport yenileme işlemi artık yapılmamaktadır. Pasaport süreniz bittikten sonra, yeniden çıkartmanız gerekiyor. Bu da toplam maliyeti arttırmaktadır.

Ön Bilgi: Gezimanya/Esen Saba

Tarih:Seyahat Rehberi

2 Yorum

  1. Habib Habib

    Selamlar. Ben 2/3 derecede devlet memuruyum. Yeşil pasaport almak istiyorum. Makalenizi detaylıca okudum. Anladığım kadarıyla yeşil pasaport alabilirim. İlçe emniyetten randevu aldım. Harçları ödedim.

    • Tuba Gümüş Tuba Gümüş

      Evet. Yeşil pasaport alabilirsiniz. Matbu talep formu veya mühürlü belgenin aslı gereklidir. Çalışanlar, çalıştıkları kurumun yetkili amiri tarafından onaylanmış matbu talep formunu teslim etmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İÇTR - Tüm Hakları Saklıdır © 2018 (İçerikler kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanamaz!)