İçeriğe geç

Eski İmparatorluk Şehri: Mardin’de Bir Haftasonu

Mardin, turizm açısından bir sır olarak kalmaya devam eden bir tarih ve mimarlık harikası. Tunç Çağı’nda İzalla olarak bilinen Mardin, 1365 yılında Asur Krallığı döneminde, Asur’un bir parçasıydı. 11. yüzyıla gelindiğinde, Ortaçağ döneminde, Selçuklu İmparatorluğu tarafından ele geçirildi. 1517 yılına gelindiğinde Mardin, Osmanlı İmparatorluğu’nun ve daha sonra Türkiye’nin bir parçası oldu. Mardin, son derece bağımlılık yapan bir şehir; ancak kesinlikle gözden kaçırılan bir nokta. Kürt, Yezidi, Hristiyan ve Suriye kültürleri ile Mardin’in büyüleyici bir kültürel karışımı vardır.

Mardin’e Nasıl Gidilir?

Mardin’e, hava yolu ile ulaşabilirsiniz. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerden her gün uçuşlar yapılmaktadır. Şehrin havalimanı, merkezden yarım saat uzaklıktadır. Havaalanından taksiye binerseniz, merkeze ulaşabilir ve eski şehir içindeki her şeyi yürüyerek keşfedebilirsiniz.

Mardin’de Nerede Kalınır?

Mardin şehri, çok uygun fiyatlara konaklayabileceğiniz, güzel otellere dönüştürülmüş eski Artuklu yapıları ile doludur. Bütçenizle dost bir konaklama deneyimi için; Antik Tatlıdede Konağı, muhteşem manzaralı bir terasa açılan güzel tarihi odaları ile mükemmel bir seçenektir. Şehirde daha lüks bir yerde konaklamak isterseniz;  Mardius Hotel, tarihi bakımdan lüks dekor ve hamam uygulamaları, havaalanı transferleri ve gurme yerel yemekler gibi VIP hizmetleri ile güzel süitler sunmaktadır.

Mardin’de Görülmesi Gereken Yerler

Mardin’de yapmanız gereken en iyi şeylerden biri, şehrin sokaklarında kaybolmaktır. Eski Artuklu taş evlerini süsleyen güzel kapıları ünlü el oyması cephe tasarımlarını görünce, bir sürü fotoğraf çekeceksiniz. Minaresi tüm şehri gören Ulu Cami, Mardin’in en önemli tarihi yerlerinden biridir ve tarihi 12. yüzyıla kadar uzanır.

Caminin yan tarafında;  şehrin el yapımı mücevherlerden peynir çeşitlerine kadar her şeyi satan hareketli bir pazar bulacaksınız. Ayrıca, şehrin biraz yukarısına doğru çıktığınızda, Zinciriye Medresesi’ni göreceksiniz. Burası, iki büyük kubbesi ve güzel kemerli avlusuyla dikkat çekiyor.

Mardin’in çok etkinlik geçmişini hissetmek istiyorsanız; 569 yılında Suriye Ortodoks tarafından yaptırılan Kırklar Kilisesi’ni ziyaret edebilir ve süslü kilisenin içine gitmeden önce avlusunda sessiz bir huzurun tadını çıkarabilirsiniz.

Mardin’in tarihine detaylı bir bakış için, interaktif sergiler ile Sakıp Sabancı Kent Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Olgunlaşma Enstitüsü’ne ait olan bina;  süslü bir metal kapıya açılan etkileyici bir merdivenle erişilebilen Artuklu mimarisinin en iyi korunmuş ve çarpıcı örneklerinden biridir.

Tarih:Seyahat Rehberi

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İÇTR - Tüm Hakları Saklıdır © 2018 (İçerikler kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanamaz!)