İçeriğe geç

Bir Günlük İstanbul Gezisinde Görebileceğiniz 8 Yer

İstanbul, doğu Akdeniz ve Ege Denizi yolculuklarının en önemli noktalardan biridir. Birçok yolculuk gemisi, İstanbul’u, Yunan Adaları ve Türkiye yolculukları için bir biniş ya da iniş noktası olarak kullanır. İstanbul, herkesin mutlaka görmesi gereken bir şehirdir. Egzotik doğası ve Kapalı çarşı gibi duyuları harekete geçiren büyüleyici manzaralarına şahitlik etmelisiniz. Muhteşem Sultanahmet Cami, Ayasofya ve Topkapı Sarayı’nı görmeli ve sabahın erken saatlerinde vapurdan işe yetişmeye çalışan kalabalıkları izlemelisiniz. İstanbul, kesinlikle dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Bu yazımızda, İstanbul’da gezmek için sadece 1 gününüz varsa, aynı gün içinde görebileceğiniz 8 yeri listeledik…

1. Sultanahmet Meydanı

Bu şehirde yapılan turlar, İstanbul’u öğrenmeye başlamak için genellikle Sultanahmet Meydanı’ndan başlar. Sultanahmet Meydanı, M.S. 200 yıllarında Romalılar tarafından yaptırılmıştır. Aslen savaş arabası yarışları ve diğer halka açık etkinlikler için kullanılmıştır. Sultanahmet Meydanı, 1.000 yıldan uzun bir süre Bizans döneminde ve 400 yıldan uzun bir süre İstanbul’da yaşayan Osmanlı hayatının merkezi oldu.

2. Sultanahmet Cami

Sultanahmet Meydanı’ndan ayrılan ziyaretçiler, Sultan Ahmet Cami’ye gider. İstanbul’un Sultanahmet Camisi, Marmara Denizi ve Boğaziçi’ni kuşatan altı minare ile, deniz yolculuğunun Akdeniz’den İstanbul’a çıkarken göreceği ilk şeylerden biridir. Marmara’ya bakan bir tepede yer alan Sultanahmet Cami, görkemli dış kubbe ve minareleri ile sizi kenti keşfetmek konusunda daha istekli yapar.

3. Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Cami ve Ayasofya’ya yürüme mesafesindedir. M.S. 532’de Doğu Roma İmparatoru Justinian tarafından yaptırılmış olup, İstanbul’da ayakta kalmış en büyük Bizans sarnıcıdır. İçinde yer alan sütunlar, farklı başkentlere göre tasarım ve karmaşıklık bakımından farklılık gösterir. Çok ilginç ve kısa bir ziyarete değer.

4. Ayasofya

Ayasofya, dünyanın en büyük mimari başarıları arasında gösterilir. Dönemin Doğu Roma İmparatoru tarafından yaptırılan kilise M.S. 537’de tamamlanmıştır. Büyüklüğü ve görkemi, 6. yüzyıl Bizans başkentinde mimarların karmaşıklığını ve yüzyıllar boyunca binayı etkilediğini göstermektedir. Birçok erken Hıristiyan kilisesinden farklı olarak, bu kilise Latince Sancta Sophia, Yunanca Aya (ya Ayşe) Sofya, Türkçede Aya Sofya ve İngilizce İlahi Bilgicilik Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Ayasofya, 1453’te İstanbul’un fethine kadar dünyanın en büyük Hristiyan kilisesiydi. Osmanlılar, kiliseyi bir camiye dönüştürdü ve minareler ve çeşmeler ekledi. Ayasofya, müze haline geldiği 1935 yılına kadar cami olarak kullanılmıştır.

5. Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet, Topkapı Sarayı’nı 15. yüzyılda şehri fethetmesinden kısa bir süre sonra İstanbul’da kurdurmuştur. Saray, birbirini izleyen padişahlar tarafından genişletildi ve 400 yılı aşkın bir süre, Osmanlı İmparatorluğu için padişahların sarayı olarak kaldı. Zengin odalar, güzel sanatlar koleksiyonları ve huzurlu avluları ile şehrin en önemli noktalarından biridir. Topkapı’nın haritasına baktığımızda, sarayın yapısı muazzam görünür. Saray, 1924 yılından bu yana müze olarak kullanılmaktadır.

6. Kapalıçarşı

3000’den fazla dükkana ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük ve en eski pazarlarından biri olan Kapalı Çarşı, yalnızca bir gezi mekanı değildir. Her gün şehrin yerlileri ve turistler, burada sayısız pazarlık yapıyorlar. İstanbul’un önemli değerlerinden biri olan Kapalıçarşı, İstanbul’da bir gününüz varsa, mutlaka uğramanız gereken yerlerden.

7. İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul’un önemli müzelerinden biri olan Arkeoloji müzesi, Ortadoğu ve Türkiye’den şaşırtıcı sayıda esere sahiptir. Müzede her biri ziyarete değecek üç ayrı bölüm vardır; Antik Doğu Müzesi; ana Arkeoloji Müzesi; ve seramik sanatının şaşırtıcı bir koleksiyonunu elinde tutan Fatih Sultan Mehmet’in Karo Köşkü. Gösterilen tüm harika eserler kadar, ana Arkeoloji Müzesindeki ilginç İstanbul Çağdaş Sergi Salonu’nu da kaçırmayın.

8. Mısır Çarşısı

Gülhane Parkı’ndaki İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden çıktıysanız, bir sonraki ve günün son durağı olarak Mısır Çarşısına uğrayarak gezinizi sonlandırabilirsiniz. Mısır Çarşısı, lokum, kurutulmuş meyveler, fındık, şifalı otlar ve tabii ki baharatın tadına varmanızı sağlayan yerdir. Burası, başlı başlına turistik bir cazibe merkezidir ve günün belirli saatlerinde,  cruise gemileri ile İstanbul’a gelen büyük tur gruplarıyla gülünç derecede kalabalıklaşmaktadır.

Tarih:Gezilecek Yerler

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İÇTR - Tüm Hakları Saklıdır © 2018 (İçerikler kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanamaz!)