İçeriğe geç

Sivas’ı Görmedik Demeyin

Tarihi önemi büyük bir yer olan Sivas, Selçuklu Dönemi mimarisinin harika örneklerine ev sahipliği yapıyor. Bu güzel şehri ve önemli turistik yerlerini bu yazımızda tanıyabilirsiniz…

Sivas’ın Tarihi

Sivas’ın tarihi, M.Ö 2600’de Hitit yerleşim bölgesi olan Topraktepe’ye kadar uzanıyor. Sivas’ın tarihi hakkında çok fazla şey bilinmiyor. 1059 yılına gelindiğinde Sivas, Türk kabileleri tarafından ele geçirilen şehirlerden biri oluyor. O dönem önemli bir ticaret merkezi olan Sivas’ın o zamanlardaki önemli yapılarının birçoğu, günümüzde de varlığını sürdürüyor. 1408 yılında şehir, Osmanlı İmparatorluğu’na geçti. Sivas’ın tarih sahnesindeki bir başka önemi ise, 1919’da Atatürk’ün ulusal direnişi yürütme komitesinin başkanlığına getirdiği rolü nedeniyle, cumhuriyetin kuruluşunda önemli bir rol oynamıştır.

Sivas’ta Ne Yapılır?

13. yüzyıl Selçuklu mimarisi için önemli bir merkez olan Sivas, üç tarihi ilahiyat okulunun bulunduğu çok güzel bir manzaraya sahiptir: 1271’den beri varlığını sürdüren Mavi Medrese, 1218’den beri varlığını sürdüren Şifaiye Medresesi ve 1271’den Çifte Minare Medresesi; Selçuklu stilinin estetik  ipuçlarından biri olan karmaşık taş oymalarla kaplı olan kapılarla öne çıkıyor.

Osmanlı etkisine gelince, 1576’da yapılan Kurşunlu Hamamı, şehrin en büyük hamamı olarak klasik detaylarla donatılmıştır. Behrampaşa Hanı, Sivas’ın Osmanlı etkisini temsil eden önemli yapılardan biridir ve 1573 yılında pencereleri, etrafında güzel aslan motifleri ile tamamlanmıştır.

Sivas’a geldiyseniz, Osmanlı mimarisinin örneklerinin yanı sıra, Sivas Kongresi’nin hikayesini keşfedebileceğiniz Atatürk Kongresi ve Etnografya Müzesi’ni de ziyaret ettiğinizden emin olun. Ayrıca kentin merkezindeki çarpıcı Vali Köşkü, Hükümet Meydanı ve Sivas’ın en iyi restoran ve otellerini bulabileceğiniz Atatürk Caddesi’ni de mutlaka görmelisiniz.

Sivas’ta Gezilecek Yerler

Sivas’a seyahat etmeyi planlıyorsanız, mutlaka görmeniz gereken kutsal ve dini yerler, parklar ve çok sayıda ilgi çekici yerler bulunuyor. Gökpınar Gölü, Sivas’ta mutlaka görmeniz gereken doğal güzelliklerden biri. Ayrıca Sizir Şelalesi ve Şuğul Vadisi de görmeniz gereken doğal güzelliklerden.

Dini ve kutsal yerlere gelince; Bürüciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese, Gök Medresesi, Sivas Ulu Camii ve Sifaiye Medresesi de Sivas’ta gezilecek yerler arasında. Bunlara ek olarak; İzzettin Keykavus Türbesi, Ahi Emir Ahmet Kümbeti, Şeyh Çoban Türbesi’ni de gezebilirsiniz. Sivas’ta ayrıca; Tarihi Subaşı Hanı’nı, Çorapçı Hanı’nı, Susamışlar Konağı’nı, İnönü Konağı’nı, Behram Paşa Hanı’nı ve Pir Sultan Abdal’ın Evi’ni de mutlaka görmenizi öneriyorum.

Tarih:Gezilecek Yerler

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İÇTR - Tüm Hakları Saklıdır © 2018 (İçerikler kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanamaz!)